Proč se začít připravovat na testy Scio OSP už teď?

7. 10. 2019

Obsah

100% přijetí na vysokou školu
Všechno, co potřebuješ k úspěšné přípravě na přijímačky, najdeš v našem studijním plánu. Ten obsahuje materiály, videa a řešené úlohy.
Chci na vysokou!

Vysoké školy, které zohledňují výsledky z NSZ, většinou akceptují percentil kolem 80. Některé vyžadují o něco víc (například Právnická fakulta UK) a některým stačí o něco méně (například Fakulta podnikatelská VUT. Vypadá to jenom jako neutrální číslo, než si uvědomíte, co za ním stojí. Percentil totiž udává, kolik uchazečů Národnostních srovnávacích zkoušek mělo horší výsledek než vy. Jestli tedy fakulta má spodní hranici percentilu pro přijetí 80, přijat bude jenom každý pátý uchazeč.

Nepodceňte přípravu

Co tedy odděluje těch šťastných horních 20 % od zbytku uchazečů? Odpověď je naštěstí většinou poměrně jednoduchá. Je to dlouhodobá systematická příprava.

Když se zeptáte studentů s velmi vysokým percentilem, čemu přičítají svůj úspěch, většinou získáte odpověď jako: „Už několik měsíců dopředu jsem každý den trénoval úlohy, dělal si poznámky a zkoušel různé strategie.“, nebo „Řešil jsem doma tolik úloh, že už jsem mohl pak u NSZ skoro předpovídat, jak bude vypadat každá úloha v testu.“.

Naopak zeptáte-li se nějakého studenta, který dopadl opravdu zle, čemu přičítá svůj nezdar, s největší pravděpodobností dostanete odpověď jako: „Celé Scio testy jsou jenom o náhodě a připravit se na ně nedá.“, případně „Ti, co se dostali na vysokou, měli prostě jenom štěstí.“. A podobné výmluvy. Schválně to zkuste, jestli máte ve svém okolí někoho, kdo už testy Obecných studijních předpokladů absolvoval. Zeptejte se ho, jak dopadl a proč si myslí, že tomu tak bylo. Jen málo studentů se špatným percentilem je ochotno si přiznat, že zkrátka zanedbali přípravu. To platí pro testy OSP, ale i ZSV, matematiky nebo testy TSP MUNI.

Trik je v tom, že si sami můžete vybrat, do které skupiny budete patřit. Je jen na vás jestli půjdete snazší cestou obhajování a výmluv, nebo zvolíte tu těžší, která ale bude končit na vysoké škole.

Výhodou je čas

Navíc teď máte obrovskou výhodu ve formě času. Překvapivě malá část uchazečů se totiž připravuje s dostatečným předstihem. Tato výhoda ale každým dnem pomalu mizí. Sami zvažte, kolik hodin chcete přípravě věnovat. Myslete na to, na jak vysoký percentil míříte a jak moc se tam chcete dostat (respektive o co přijdete, když se vám to nepovede).

Když se navíc začnete připravovat teď, ušetříte si mnoho stresu. Neodkládejte procvičování. I kdybyste měli udělat třeba jen pět úloh denně, udělejte je. Neodkládejte přípravu na poslední chvíli. V sázce je vaše budoucnost a prohry mohou být fatální.

Odběr novinek = Testy zdarma

Tento web je nezávislý a není přímo spojený se společností Scio ani s žádnou univerzitou.
Logo Vzdělávací skupina a nakladatelství Scholastik
Matěj Vitouch
Lelekovice 755
664 31 Lelekovice
IČ: 06616828
Aplikace na Google play StoreDoustupné na App Store OSP Aplikacehuaweiappgallery
Logo platby visaLogo MastercardPlatební brána ComGateČeská pošta logoZásilkovna logo
Copyright © 2024 Scholastik s.r.o.